Kamis, 08 Juli 2010

Selamat Menghadapi Imtihan


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Assalamualaikum wa Rahmatullahi wa Barokatuh

Salam imtihan kepada Anggota Keluarga Besar Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia di Indonesia Cabang Aceh (PKPMI-CA). Bermulanya imtihan ini merupakan salah satu ujian buat diri kita selaku mahasiswa dalam menuntut ilmu pengetahuan lalu di uji sejauh mana pemahaman kita dalam memahami apa yang kita pelajari.

Kita sebagai sebagai mahasiswa yang belajar di pengajian Islam khususnya hendaklah berjuang bersungguh-sungguh dalam menjalankan amanah yang telah di pertanggungjawabkan kepada kita. Sesungguhnya dalam membawa amanah ini, terlalu banyak perkara yang perlu di korbankan demi mendapatkan kejayaan dan kecermerlangan yang kita impikan. Kecemerlangan ini bukan hanya untuk kita berada di dunia ini. bahkan kecemerlangan kita juga adalah saham kita untuk di Akhirat sana.Dan kita juga menuntut berusaha bersungguh-sungguh dalam menuntut ilmu. Dan imtihan ini merupakan ujian kepada kita sejauh mana kita mempelajari dan memahami apa yang di ajarkan di dalam kelas dan ruang kuliah.

Kita sebagai mahasiswa Islam sangat di galakan jangan meniru sewaktu imtihan. Ingatlah bahawa di akhirat nanti kita akan di pertanggungjawabkan dengan perbuatan kita selama kita di dunia. Apakah hasil meniru kita nanti kita persembahkan kepada ALLAH SWT??? Sungguh celakalah bagi sesiapa yang meniru. Sudahlah perbuatan itu perbuatan yang buruk, mempersembahkan hasil kita juga kepada ALLAH adalah buruk. Hinanya sehina-hinanya kita nanti di hadapan ALLAH, bahkan lebih teruk lagi kita akan di hinakan. Di mana keberkatan kita semasa menuntut Ilmu? Ruginya kita di dunia. Apa lagi di akhirat sana.

Kesimpulannya, Kita mahasiswa Islam di tuntut mengerjakan sesuatu pekerjaan itu dengan bersungguh-sungguh dan kemudian bertawakkallah kepada ALLAH dengan hasil usaha yang telah kita lakukan. Semoga ahli PKPMI CA di dalam ujian nanti di berkati ALLAH dan ALLAH sentiasa bersama dengan orang-orang yang bersungguh-sungguh dalam amal perbuatannya. Salam Imtihan buat ahli PKPMI CA, dan ingatlah, perjuangan kita di depan lebih hebat dari di alam mahasiswa. Tanggungjawab kita dalam mengubah dan memimpin masa depan. Ingatlah! Masa depan itu milik Islam.Tidak ada komentar: